fbpx

Nyhetsbrev 01/2023: Dansteaterföreställning, Rocka sockorna, nytt nummer av FUNK.

| Uppdaterad
Nyhetsbrev 01/2023: Dansteaterföreställning, Rocka sockorna, nytt nummer av FUNK. featured image

SAMS nyhetsbrev utkommer fyra gånger i året och innehåller aktuell information om SAMS verksamheter juridiskt ombud och vänverksamheten, bidragsutdelningen och tidningen Funktionsrätt i samarbete (FUNK.) samt nyheter från funktionshinderfältet.


Den nya funktionshinderservicelagen

Riksdagen godkände förslaget till ny funktionshinderservicelagen den 1 mars och lagen träder i kraft den 1 oktober 2023. I och med lagen kommer tjänster från nuvarande handikappservicelag och specialomsorgslagen bli tillgängliga för allt flera personer med olika slags funktionsnedsättningar. Även barnen och familjerna beaktas bättre. SAMS är nöjd att flera tröskelfrågor så som åldersbegränsningen och att oskäliga klientavgifter åtgärdats under riksdagsbehandlingen. Implementeringen och finansieringen bör uppföljas.

Elias Vartio, juridiskt ombud, SAMS | Läs mera här.


Dialogcaféerna inför riksdagsvalet var en succé

I april 2023 blir det riksdagsval i Finland. Under februari och mars har SAMS tillsammans med medlemsförbunden ordnat valtillställningar runtom Svenskfinland där kandidater fick träffa personer med funktionsnedsättning och deras anhörigade. Syftet var att öka förståelsen och främja dialogen. Tillställningarna har gått under namnet ”Dialogcafé – en annorlunda valtillställning” och fått mycket bra respons: ”Den bästa valdiskussion jag någonsin har deltagit i.”

Läs mera om dialogcaféerna här.


SAMS sommardagar 8-9.6.2023

SAMS sommardagar ordnas den 8-9 juni 2023 i Tammerfors på Solo Sokos Hotel Torni Tampere. SAMS sommardagar är en branschkonferens för svenskspråkiga organisationer och föreningar inom social- och hälsovårdsområdet. Årets tema är digitaliseringen och social- och hälsovårdsområdets framtid.

Läs mera om sommardagrana här.

Rebecka Holm är ny praktikant på juridiskt ombud

Hej! Jag heter Rebecka Holm och är praktikant på juridiskt ombud här på SAMS. Jag kommer att jobba två gånger i veckan under våren och ser framemot att lära känna er och att lära mig mer om juridiken på området. Jag är 26 år gammal, bor i Helsingfors och skriver för närvarande min examensuppsats i juridik. På fritiden tycker jag om att läsa, yoga och laga mat. Skulle ni vilja fråga mig någonting kan ni hitta mina kontaktuppgifter på SAMS hemsida, tveka inte på att höra av er.

rebecka.holm@samsnet.fi | 050 534 2974


Kom med och planera Funktionsrättsseminariet 2023!

Har du en funktionsvariation? Vill du pröva på hur det är att planera och ordna ett evenemang? Delta i en arbetsgrupp som ska planera ett tillgängligt och inkluderande evenemang!

Arbetsgruppen leds av koordinator Maj Ilola och är en del av hennes magisteravhandling. Vi träffas på SAMS kontor i Helsingfors eller på distans 4-6 gånger mellan mars och september för att planera och ordna Funktionsrättsseminariet 2023. Medlemmarna i arbetsgruppen får också delta i evenemanget som ordnas 5.10.2023 i Vasa och på distans. Om du blev intresserad, kontakta Maj för mer information (maj.ilola@samsnet.fi, 050 472 9394).

Reservera datumet: Funktionsrättsseminarium 5.10.2023 kl. 12-16, Folkhälsanhuset i Vasa & online

Årets första nummer av FUNK. är ute och temat är pengar

Vi värmer upp inför riksdagsvalet i april: partierna har fått berätta hur vi ska ha råd med en välfärdsstat också i framtiden. Samtidigt påminner social- och hälsoorganisationerna om att nedskärningar i socialbidragen förvärrar risken för de mest utsatta att hamna i fattigdomsfälla.

Vi har också snackats med poeten Rosanna Fellman kring vad som krävs för att leva som författare på heltid.

Läs den färska tidningen här.

Rocka sockorna 21.3 i Helsingfors och Vasa

Kom med och rocka sockor 21.3 på LillaLuckan i Helsingfors och Smedsby-Böle skola i Korsholm! Vi firar Världsdagen för Downs syndrom med mycket roligt program, bland annat rocka-sockorna-tävlingen och uppträdande av Madde och Matilda. Evenemanget är menat för alla som är medlemmar i SAMS vänverksamhet, DUV i Mellersta Nyland, DUV i Vasanejden eller Steg för Steg och vill fira Världsdagen för Downs syndrom.

Läs mera och anmäl dig till Helsingfors här. | Läs mera och anmäl dig till Vasa här.


Reservera datumet: Vårjippo i Helsingfors och Vasa 16.5

Välkommen på vårjippo i Helsingfors och Vasa 16.5. Reservera dagen i kalendern. Mera information och anmälan kommer närmare.

Information om beviljande av bidrag skickades ut i januari 2023. Rekvirering av bidragen sker senast 15.12.2023. Nästa ansökningstid är i november 2023. Lista på bidragstagare har publicerats på webben.

Mera information om bidragen och bidragstagare 2023 hittas här.

Teckenspårkig dansteater Giselle 11.3 i Helsingfors

Välkommen på teckenspråkig dansteater Giselle 11.3 kl. 12 på LillaLuckan i Helsingfors! Giselle berättar genom dansens och teaterns magi den tragikomiska historien om kärlek och svek. Föreställningen baserar sig på den klassiska baletten Giselle och lyfter fram det utrotningshotade finlandssvenska teckenspråket. Passar alla från skolåldern uppåt. Föreställningen är gratis och öppen för alla.

Läs mera och anmäl dig här.


Nå nya målgrupper-webbinarium 13.4 kl. 9-12

Välkommen på webbinariet Nå nya målgrupper – redskap för att inkludera fler frivilliga 13.4 kl. 9-12! På webbinariet får du konkreta redskap för att nå nya målgrupper och inkludera dom i din frivilligverksamhet. Webbinariet är menat för frivilligkoordinatorer och andra som jobbar med frivilliga.

Läs mera och anmäl dig här.


SAMS vårmöte 2023

Välkommen på SAMS vårmöte tisdagen den 18 april kl. 12-16! Mötet hålls i SOSTEs mötesutrymmen på 6. våningen på Universitetsgatan 5, Helsingfors. Man kan också delta på mötet på distans. På mötet behandlas de i förbundets stadgar nämnda ärenden. Vi bjuder på lunch och kaffe med tilltugg.

Läs mera om vårmötet och anmäl dig här.


Läs mera om vad som är på gång inom SAMS medlemsförbund genom att trycka på logorna under.

FDUVs logo.   Svenska hörselförbundets logo.  Förbundet Finlands Svenska Synskadades logo.  

Back to top of page