fbpx

Vägkost till ett gott liv – SAMS funktionsrättsseminarium 2022

| Uppdaterad
SAMS juridiska ombud modererar seminariet bakom en talarstol.

Den 24 november 2022 organiserade SAMS juridiska ombud sitt årliga funktionsrättsseminarium i Vetenskapernas hus i Helsingfors och på distans. Temat för årets seminarium var ”Vägkost till ett gott liv” och åhörarna fick ta del av en mångfald av presentationer som tangerade ämnen kring barn, unga och familjer med funktionsvariationer.

Seminariet inleddes med den isländska professorn Snæfríður Egilsons presentation ”Life quality and participation of disabled children and youth”, som bland annat redogjorde för erfarenheterna av deltagande i skolmiljön och identitetskonstruktion för barn med funktionsvariationer.

Snæfríður Egilson står vid ett podium och ler brett. Hon är klädd i en röd tröja och blåspräcklig skarf.
Snæfríður Egilson inledde dagen med sin presentation.

Sedan följde en bandad intervju med den svenska psykologen och doktorn Martin Forster som berättade om sina böcker ”Fem gånger mer kärlek” och ”Jag törs inte men gör det ändå”. Böckerna är skrivna som stöd till föräldrar för att främja skolvardagen och familjelivet. Innan lunchen fick deltagarna även se en bandad intervju med erfarenhetstalaren Andrea Westerlund där hon berättar om drömmen som gick i uppfyllelse då hon blev mamma och hur hon har blivit bemött som förälder med en intellektuell funktionsvariation.

Du kan se intervjun med Martin Forster här.

Pia Rehn står framför en blå SAMS banner. Hon är klädd i en grön skjorta med svart bälte och har ena handen höjd då hon talar.
Pia Rehn berättar om hur man kan stöda 2E barn.

Lunchen efterföljdes av en presentation av Pia Rehn som är sakkunnig i specialpedagogik, lärande och handledning. I presentationen ” 2E – Stöda och bemöta särbegåvade barn och ungdomar i skolan” behandlades temat kring hur särskilt begåvade barn med funktionsvariationer såsom ADHD och autism på bäst sätt kan stödas i skolvardagen. Sedan var det specialklassläraren Sami Horttanas tur att berätta om ”Specialundervisningens utmaningar idag och imorgon”. I presentationen lyftes upp utmaningar med trestegsstödet, problematisk skolfrånvaro och psykisk ohälsa, men även möjliga lösningar till utmaningarna.

Sami Horttana står vid ett podium framför en blå SAMS banner. Han är klädd i en grön skjorta och beige väst.
Sami Horttana berättar om specialundervisningens utmaningar.

Dagens sista talare var läsinspiratören och berättaren Agneta Möller-Salmela som i sin diskussion om ”Berättelser, känslor och sinnen” gav deltagarna ett avkopplande slut på seminariet då de fick lyssna till en muntlig berättelse. Den inspirerande och tankeväckande dagen avslutades med avslappnat mingel och mocktails.

Publiken ser på Agneta Möller-Salmela på en stor skräm. Hon har ett färggrant band kring huvudet.

Agneta Möller-Salmela avslutar seminariet med en muntlig berättelse.

Back to top of page