Alla människor mår bra av att bekanta sig med sin sexualitet. Det säger Oliver Lindqvist. Han jobbar som sexualupplysare för att ungdomar ska slippa det han själv kommer ihåg från högstadiet – mycket snack om biologi men inte ett ord om njutning. Lindqvists öppna inställning till intima frågor har också gett den finländska sexköparen ett ansikte.
Oliver Lindqvist är frustrerad. Det första året som företagare har känts som en kalldusch. Att livnära sig på jobbet som sexualupplysare har varit klurigare än han förväntat sig.
Då Lindqvist hörde om möjligheten att studera till sexualupplysare satte han sig på skolbänken med iver. Under studiernas gång blev det uppenbart: det här är hans grej, det han vill göra ”som vuxen”.
– Frågor kring sexualitet har alltid varit jätteviktiga för mig. Därför kändes det som ett självklart yrkesval, säger Lindqvist.
I sina visioner skulle han åka runt i skolor och träffa unga för föreläsningar och diskussion. Så blev det också. Men eftersom skolornas budgetar är strama fick han samtidigt inleda en kamp för att överhuvudtaget få lön.
– Man får gärna komma och föreläsa, men det borde inte kosta något. Men det här är mitt jobb, jag kan inte betala för mina kostnader genom att arbeta gratis. Bakom varje skolvistelse finns noggranna förberedelser, presentationer och elevmaterial, suckar han på sitt hemmakontor i Vanda – ännu har han inte råd att hyra ett arbetsrum.
Att bli företagare var inte Lindqvists främsta val. Först försökte han hitta en anställning som sexualupplysare, men det blev snart klart att om han ville jobba inom branschen var det företagande som gällde.
– En av organisationerna som jag kontaktade sade att de inte hade anställt en ny sexualupplysare på 15 år.
Trots yrkets realiteter tänker Lindqvist inte ge upp, eftersom han brinner för sexuella rättigheter. Enligt honom skulle alla, både personer med och utan funktionsnedsättning, förtjäna bättre sexualundervisning i skolorna. I nuläget introduceras eleverna till sexualkunskap i femte klass på lågstadiet och fortsätter studera ett par timmar per år på högstadiet. Det räcker inte, menar han.
– Sexualkunskap borde göras till ett eget ämne som fortgår från årskurs ett till nio, skolåret runt. Jag tror att det skulle hjälpa många att bli bekvämare med sin sexualitet.
Han kommer själv ihåg sexualkunskapstimmarna i tonåren – de gav inte mycket vid handen.
– Visst berättade man om kondomer och hur man får barn, men det sades inget om sexuell njutning.
Desperation ledde till ovanliga metoder
Sexualiteten har inte alltid varit en glädjekälla för Lindqvist. Han kommer ihåg tiden några år tillbaka då han mådde psykiskt dåligt eftersom han saknade sällskap och sexuella erfarenheter.
– Jag var desperat, riktigt desperat. Jag hade försökt hitta sällskap på många sätt, men det bara lyckades inte.
Lindqvist hade nätdejtat på appar som Tinder, men utan framgång.
– Det var en dålig upplevelse. Jag skrev till folk och de skrev aldrig tillbaka. Jag tog bort apparna och konstaterade att det här inte är något för mig.
Som 25 år gammal bestämde han sig för att ta saken i egna händer – och kontaktade en sexarbetare. Han hade funderat länge och väl på om det här var något han verkligen ville göra, särskilt då han sett hur negativt sexköpare framställs i offentligheten.
– När jag satt hos en sexualrådgivare i 20-årsåldern tillfrågades jag om jag övervägt att köpa sex. Aldrig, svarade jag då, det är det sista jag skulle göra.
I dag, nästan tio år senare, ångrar han inte att han gjorde en helomvändning. Han säger att erfarenheterna gjort honom ”tvåhundra gånger självsäkrare” och nöjd med tillvaron.
– Jag har fått det liv jag vill ha, med lite ovanligare metoder.
Vill bredda debatten
Oliver Lindqvist följer aktivt med debatten om sexköp i Norden. Han menar att situationen i Sverige, där sexköp varit kriminaliserat sedan slutet av 1990-talet och verksamheten gått under jord, inte är önskvärd.
I Danmark och Nederländerna bekostar staten personer med funktionsnedsättning några gånger om året en träff med en sexarbetare. Det betraktar Oliver som bra politik, men tror inte att de finska politikerna skulle fatta ett sådant beslut i en nära framtid.
I Finland är sexköp och sexarbete avkriminaliserat. Det är alltså varken olagligt att sälja eller köpa sex. Det finns emellertid ett antal organisationer som jobbar för att kriminalisera sexköp också här.
Oliver konstaterar att många som motsätter sig sexarbete verkar ha sett för mycket på film och annan populärkultur.
– Sexköpare betraktas som potentiella våldtäktsmän, monster utan empati. Det är långt från sanningen.
Samtidigt är han väl medveten om fenomenet trafficking, alltså människohandel, som även förekommer i Finland, där sexarbetare tvingas arbeta mot sin vilja.
– Jag påstår ju inte att trafficking inte finns, det är den mörka sidan av sexbranschen. Men de sexarbetare jag varit i kontakt med jobbar av egen vilja.
Hur vet man att den man köper sex av jobbar frivilligt?
– Jag tycker att man ser det ganska bra på personen – om hen verkar vara på gott humör, närvarande och inte borttappad. Om en tredje part är involverad och till exempel vill hålla personen under uppsikt bör man bli misstänksam och säga tack och adjö.
Genom att tala om sexköp i offentligheten vill Oliver bredda debatten kring sexköpare. Han har medverkat i boken Rakkautta rahalla (Kärlek för pengar) där man intervjuat finländska sexköpare, och för ett par år sedan kom han ut med eget namn och ansikte då han medverkade i en dokumentär för Yles debattprogram Perjantai.
Sexköp i Finland
- I Finland är det lagligt att sälja och köpa sex. Däremot är det inte tillåtet att marknadsföra sexuella tjänster eller sälja och köpa sex på en offentlig plats.
- Enligt strafflagen är det förbjudet att köpa sex av under 18-åringar samt av personer som är offer för koppleri eller människohandel.
- De politiska partierna i Finland är oense om lagstiftningen kring sexköp. Exempelvis SFP stöder ett totalförbud på sexköp, medan De gröna anser att ett sådant förbud skulle försvaga sexarbetarnas livsvillkor.
Bra feedback
Efter programmet fick han respons via Facebook och blev stoppad på gatan.
– Folk vill bara säga att det var mycket bra. Mottagandet har mest varit positivt.
Yle intervjuade också den sexarbetare som Oliver nu gått hos i fyra år. Hon berättar att hon tidigare jobbat inom vårdbranschen och tar emot kunder med olika slags funktionsnedsättningar.
– Vi brukar fnissa åt hur misstänksamma folk är mot människor som jag och hon. Vi är två vuxna som har bestämt att vi kan ha det så här. Vi har roligt tillsammans, vi skrattar mycket när vi ses.
Svarta fenixfågeln på hjul
På grund av sitt öppna förhållningssätt gentemot sexualitet och sex har Oliver ibland känt sig utanför. Men för några år tillbaka hittade han en gemenskap med likasinnade.
År 2021 blev han inbjuden på en burleskshow i samband med Folkhälsans paneldiskussion om sexualitet. Utan en aning om vad burlesk gick ut på tackade han ja. Scenkonsten med inslag av dans, humor och avklädnad var kärlek vid det första ögonkastet.
– Genast då showen var slut gick jag till programledarna och meddelade att jag också ville vara med. Följande höst påbörjade jag en burleskkurs, och i fjol gjorde jag min debutshow.
Var och en har rätt till bästa möjliga hälsa och välbefinnande i relation till sexualitet, inkluderat möjligheten till njutbara, tillfredsställande, trygga och säkra sexuella erfarenheter.
– Deklarationen av sexuella rättigheter, WAS – Världsorganisationen för sexuell hälsa
För Lindqvist var det inte alls nervöst att gå upp på scen.
– Jag bara njöt av det. När jag såg hur positivt publiken reagerade visste jag att det här är något för mig.
Oliver beskriver sig som den enda rullstolsburna manliga burleskartisten i Finland. På scen är han karaktären Black Phoenix, den svarta fenixfågeln som uttrycker sin sexualitet genom glödande lågor.
Via burlesken har han träffat många nya människor, och han tror att inspirerande aktiviteter kan vara nyckeln för den som vill hitta umgänge, kanske också kärleken.
– Hitta din egen grej så träffar du nya människor. På barer och dejtappar är det inte sagt att man någonsin träffar någon.
Nu sitter han och planerar nya burlesknummer med påtaglig iver. I horisonten finns en stor dröm: Oliver Lindqvist siktar på att en dag bli riktigt stor burleskartist.
– Jag vill uppträda utomlands, i Amsterdam och i Paris. Resten av mina drömmar är ganska simpla. Jag hoppas helt enkelt att jag ska få göra det jag håller på med också i morgon.
Oliver Lindqvist
- Ålder: 29.
- Bor i: Vanda.
- Yrke: Sexualupplysare, driver det egna företaget Nautinnon pesä.
- Motto: Svansen upp i alla väder, det brukade mormor säga.
Text: Mikaela Remes
Foto: Lars Kastilan
Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 2/2023.