fbpx

Fem påståenden om sex och funktionsnedsättning

| Uppdaterad
Illustration som visar tre olika kvinnor – en mörkhyad, en i rullstol och en med benprotes.

Kombinationen sex och funktionsnedsättning är fortfarande tabu. Omvärlden kan ha konstiga fördomar och de som berörs kanske inte ens vet att de har rätt till ett sexliv. Tillsammans med sexualrådgivare Emma Skogman vid företaget Sexus reder vi ut några vanliga missuppfattningar.

”Det är svårt för personer med funktionsnedsättning att ha sex”

Alla kan ha sex om de vill. Det finns många olika sätt, det behövs bara fantasi och vilja att prova sig fram. Kommunikation är viktigt. Ibland finns en uppfattning om att bara penetrerande samlag är lika med sex. Men sex är också många andra saker än samlag, till exempel pussar, smekningar, oralsex, analsex, onani eller att använda sexleksaker. Det finns mängder med sexleksaker som kan användas som hjälp. Bälten och selen kan användas med en partner, en lång dildo hjälper den som har svårt att nå sitt könsorgan.

På boenden är det viktigt med privata utrymmen där man kan röra sin kropp eller vara tillsammans med någon. Personalen kan hjälpa passivt med att göra det lättare för klienten att röra sig själv genom kuddar, olika ställningar och med att använda sexleksaker.

Vi lever i en värld där sex fått en stor roll. Men det är okej att ha sex sällan eller inte alls. Det finns inte heller någon regel till exempel om hur många gånger man ska ha sex i veckan för att ett parförhållande ska vara bra.

”De med funktionsnedsättning sysslar inte med engångsligg”

Varför inte? Alla har självbestämmanderätt – om man vill är det inget som borde förhindra en.

På boenden kan det ibland uppstå konflikter om en klient har ett sexuellt aktivt liv och många partners. Då gäller det för personalen att kommunicera med den berörda. En människa har självbestämmanderätt, men måste till exempel känna till vikten av att skydda sig. Det gäller också att veta att man inte behöver ha sex och att man får ändra åsikt och säga nej i stunden. 

”Personer med funktionsnedsättning har mindre sexlust”

Alla människor är sexuella, en funktionsnedsättning avlägsnar inte sexualiteten. Men sexualitet betyder inte samma för alla. För vissa är den viktig, andra bryr sig mindre. En del har mer lust för sex och det är viktigt med närhet i form av samlag medan andra föredrar att pussas och smekas.

Samhället avsexualiserar personer med funktionsnedsättning, alltså behandlar dem som om det inte vore sexuella varelser eller berörs av frågor som har med sex att göra. Men alla har rätt att få veta vad sex och sexualitet är. Det är viktigt att förstå att den egna kroppen är värdefull och vad som är okej och inte okej för en annan person att göra.

”Personer med funktionsnedsättning har mest relationer sinsemellan”

Personer med funktionsnedsättning har relationer med alla slags människor. Internet har gjort det enklare att komma i kontakt med nya människor, men det gäller att vara försiktig och veta riskerna.

Personer med funktionsnedsättning utsätts lätt för så kallade heteronormativa antaganden, till exempel att flickor automatiskt intresserar sig för pojkar. Det gäller att komma ihåg att det finns minoriteter inom minoriteten – en person kan lika gärna vara exempelvis gay eller bi.

”Personer med funktionsnedsättning ser inte på porr”

Många ser på pornografi. År 2020 gjorde svenska barnombudsmannen en utredning som visar att pojkar med fysiska funktionsnedsättningar konsumerar betydligt mer porr än människor i genomsnitt.

I bästa fall kan porren få en att känna sig sedd och representerad. Blir man tillsagd att inte titta på porr kan det leda till skuld och skam.

Text: Mikaela Remes

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 2/2023.

Back to top of page