fbpx

Podden Snack om funktionshinder: Internationella ledarhundsdagen

| Uppdaterad
Podden Snack om funktionshinder: Internationella ledarhundsdagen featured image

Varje vår, på den sista onsdagen i april, firas internationella ledarhundsdagen. I år sammanfaller dagen just innan vappen och mitt under coronakrisen den 29.4.2020. Vad betyder en ledarhund för sin användare? Och vem kan få en ledarhund? Vi vände oss med dessa frågor till vår medarbetare på SAMS, Ulla Jensen. Du kan lyssna på intervjun här.

1. Kan du berätta kort till våra lyssnare vem du är?

  • Jag heter Ulla Jensen och jobbar på SAMS som administrativ assistent. Jag började i mars detta år.

2. Hur länge har du haft en ledarhund? Och hur fick du din ledarhund?

  • Nisse har jag nu haft i sex år och han är min första ledarhund. Jag anhöll om Nisse – ursäkta en ledarhund – år 2010, men då var det så långa köar att jag väntade i tre eller nästan fyra år innan jag fick honom.

3. Vad betyder det att ha en ledarhund för dig?

  • För mig betyder det att jag kan röra mig fritt, vart som helst kan jag gå, när som helst. Jag är inte beroende av någon assistent som skulle ledsaga mig. Om jag har lust, så kan jag gå ut fastän mitt i natten med Nisse. Han är ju ett hjälpmedel. Han är det bästa hjälpmedlet jag har. Samtidigt är han ju också min bästa vän så att säga – en familjemedlem.

4. Vem kan få en ledarhund och hur ska man gå tillväga?

  • En person som har nedsatt synförmåga har möjlighet att anhålla om en ledarhund. Man ansöker om en ledarhund via centralsjukhuset på sin hemort. De sätter igång den här processen.

5. Har du något annat du vill hälsa med dig till den som läser eller lyssnar på det här?

  • När ni ser en person som rör sig utomhus med en ledarhund, så ska ni alltid komma ihåg att hunden jobbar när den har sälen på sig och då får man inte ta någon kontakt med hunden. Den existerar inte för någon annan än den som använder hunden. När hunden inte har sälen på sig, så är den som vilken vanlig hund som helst. Då kan man leka och paja och hålla på med den, men när den jobbar skall man låta den vara i fred.

Det var värdefull information.

  • Men det är viktigt. Och sen tror ju alla att ledarhundar kan läsa och skriva, men det kanske jag inte ids säga. Folk tror ju att man kan gå och paja ledarhundar när dom jobbar och det är jättejobbigt när du går på gatan. Då kan hunden bli yr i bollen och glömma vad den skulle göra, vilket kan leda till farliga situationer.

6. Vi tar ännu en bonusfråga. Hur har coronasituationen påverkat dig?

  • Den har påverkat mig på det viset att Nisse inte är hemma nu. Han har varit borta i över två månader. Det är på grund av att jag har varit sjuk. Och det är också jobbigt för att jag hör till riskgruppen. På grund av coronan har den här situationen bara blivit längre. Min och skolans oro har varit att i och med att folk kommer och tar kontakt med hunden så kommer de också nära mig, för att ledarhunden kan ju inte bedöma avstånden. Det är lite sådär tvåeggat svärd just nu för tillfället att röra sig med en ledarhund. Alla som känner Nisse vill komma och paja och klappa honom och jag vill ju inte att någon kommer nära mig. Det har påverkat mig. Nisse vill jag ju ha men samtidigt vill jag inte ha honom för egna säkerhetens skull. Men han kommer nu om två veckor så vi får se sen hur det går.

Tack för dina tankar Ulla, det var väldigt trevligt att du kunde dela med dig av dina erfarenheter och insikter. Jag önskar dig en jättebra internationell ledarhundsdag.

  • Tack, det var trevligt att få berätta om sina erfarenheter. Det är bara att kontakta mig ifall någon har frågor.

I frågor angående ledarhundar, kan du kontakta Ulla Jensen via e-post på  eller via telefon på 050 505 3876.

Intervju och text: Elias Vartio, Podd: Maj Ilola, Bild: Sofia Jernström

Back to top of page