fbpx

Knäböjer för minnet

| Uppdaterad
Knäböjer för minnet featured image
AKTUELLT

De flesta av oss har säkert stött på samma känsla: ”Det här vill jag absolut inte veta”!

Det händer när du bläddrar genom tidningen eller surfar på nätet, eller varför inte när någon släpper en kommentar som gör dig olustig till mods.

Jag läste nyligen en reklam för ett företag som kommit på ett ”revolutionerande nytt sätt att träna din hörsel”. Det låter kanske ok, även om deras metod verkar vara mera humbug än något som är medicinskt och vetenskapligt förankrat. Man ska prenumerera på deras program på nätet och sen spela upp olika ljud för att träna hörseln. Det som gav mig känslan ”det här vill jag inte veta” är deras budskap för att locka mig att köpa: ”Om du har nedsatt hörsel har du en dubbelt så hög risk att få demens”. Tack nu!

Värt att ta reda på. Har jag som snart 70-åring och med hörselnedsättning på båda öronen en större risk att drabbas av demens än de som har bättre hörsel? Finns det forskning som stöder påståendet? Svar ja … men ingen tycks veta hur det egentligen hänger ihop.

En färsk studie i Oxford med 82 000 deltagare, alla över 60 år, visar att dålig taluppfattning kan öka risken för demens med 91 procent. Redan en mindre nedsättning i hörselförmågan kan öka risken med över 60 procent. Det ville jag verkligen inte veta. En liten tröst är att forskarna ännu inte kan avgöra om det finns ett orsakssamband, och om det finns, vilka faktorer som är avgörande. Tidigare studier nämner social isolering som en sannolik faktor.

Dags att söka något positivt. Jag har tränat regelbundet i två år och det finns forskning som säger att det förebygger demens. Jag strävar efter att gå minst 8 000 steg per dag och jag lyfter vikter flera gånger i veckan. Även om jag inte kan förstå hur knäböj ger mig bättre minne. Det är som att du har en annan människa på ryggen och sen ska du ner, djupt ner med knakande knän och darrande vader. Du ska upp tillbaka också.

Svårt att inse sambandet just då. Men forskare säger att blodkärlen i hjärnan börjar fungera bättre när du tränar och det förebygger vaskulär demens. En studie från Göteborg visar att vältränade har (i detta fall gäller det kvinnor) 90 procent lägre risk att utveckla demens i hög ålder jämfört med de som har genomsnittlig kondition. Så det borde jämna ut riskerna med min hörselnedsättning. Åtminstone i teorin.

Kanske det ändå går att träna hörseln i stället, som företaget jag nämnde på­står. Där är det svårare att hitta forskning. En studie i USA fokuserar på sam­bandet mellan syn­intryck och hörsel. Forsk­arna stängde in möss i totalt mörker i sex dagar. Efteråt kunde mössen urskilja fler ljud och höra lägre toner än andra möss som fått njuta av dagsljuset. Också här har forskarna ännu inte hittat sambandet, men mössens skärpta hörsel förs­vann efter några veckor i dagsljus.

Forskarna vill nog inte stänga in människor i mörka rum i en vecka, även om de är frivilliga. Däremot tror en forskare vid Linköpings universitet att man kan utveckla dataspel som inriktar sig på synintryck för att förbättra hörseln. Låter inte så där helt logiskt för en oinsatt, men har något att göra med att våra sinnen är beroende av varandra och det påverkar minnet. Kanske en av kopplingarna till demensforskningen.

Jag kommer nog inte att köpa metoden på nätet som före­taget försökte sälja mig. Jag kommer inte heller att stänga in mig i ett mörkt rum i en vecka. Dataspel för hörseln är jag också litet skeptisk till.

Så jag fortsätter med knäböj.

Lars Hedman tittar fram bakom en pelare.Lars Hedman
Skribenten är vice ordförande i SAMS styrelse, styrelsemedlem i Hörselförbundet och styrelseordförande för Finland svenska taltidningsförening.

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 01/2022.

Back to top of page