fbpx

Föreningshjälten: Marika Hackman hittade föreningsglädjen via skrivandet

| Uppdaterad
Föreningshjälten: Marika Hackman hittade föreningsglädjen via skrivandet featured image
FÖRENINGSHJÄLTEN

På den här spalten träffar vi personer som gör ett värdefullt jobb bland SAMS medlemsförbund. Har du tips på en föreningshjälte? Kontakta redaktionen.

1. Hej Marika! Hur blev du aktiv inom Sympati?

Jag kom ursprungligen med för cirka 4,5 år sedan, då jag deltog i Viveca Stenius skrivarprojekt Skriv ditt liv som hon hade här på Sympati. Målet med projektet var att identifiera knutpunkter i sitt liv. Jag har aldrig haft ambitioner på att bli författare, men ville lära mig mer om skrivandet och kände att det passade mig.

Skriv ditt liv har gett upphov till bokserien Hitta knuten – fragment och livsberättelser, tre böcker med samlade texter som gavs ut i Stenius regi. När hon tog paus tänkte jag att det skulle vara synd att sluta träffas, då vi blivit så goda vänner. Så jag startade en ny grupp kring poesi, Poesi för psyke. Förutom att jag lett gruppen har jag hoppat in där det behövs – hållit föreläsning, haft öppet hus vid föreningen och varit festfixare. För en pensionär är det roligt att få vara med och jag är tacksam över det.

2. Vad gör ni i Poesi för psyke?

Till våra träffar kan man ta med sig böcker av sina favoritpoeter som vi läser högt för varandra. Det brukar uppstå hemskt trevliga diskussioner när vi spinner vidare och diskuterar hur vi tänker och känner. Mycket är spontant och improviserat. Jag är ingen litteraturvetare, och man behöver inte vara litteraturfantast för att hänga med. Överlag får verksamheten leva, man kan ju inte hålla på med samma i all evighet. Det viktigaste är att träffas och mötas människor emellan.

3. Hurdan är Sympati som förening?

Sympati är en aktiv och mångsidig förening där det finns något för alla. Före corona hade vi körverksamhet, matlagningskurser, författarbesök. Man kan få och ge kamratstöd, och det finns grupper där man exempelvis talar om ångest. Jag har haft förmånen att gå på teater och utställningar med föreningen.

En del föreningsaktiva gillar att träffas regelbundet för att läsa och lyssna, andra samlas på öppet hus.

Marika Hackman

  • Ålder: 68.
  • Bor i: Helsingfors.
  • Verksam inom: Psykosociala föreningen Sympati rf, Helsingforsregionens enda svenskspråkiga psykosociala förening för personer med erfarenhet av psykisk ohälsa och deras anhöriga.
  • Känd för: “Marika är den som alltid hoppar in och hjälper till. Hon har varit initiativtagare till en helt ny grupp, Poesi för psyke, som träffas varannan vecka under hennes ledning. Under coronaepidemin har hon anpassat sig till de nya omständigheterna och bidragit till att verksamheten hålls igång”, berättar Sympatis verksamhetsledare Anne Ahlgren.

4. Hur har coronaepidemin påverkat verksamheten?

På grund av restriktionerna kan totalt fem personer vara samtidigt inne i Sympatis lokal. Då är det viktigt att man håller avstånden och har god hygien, och det är noga med att anmäla sig när man kommer.

Flera aktiviteter överfördes snabbt till webben, och nästan dagligen ordnas någon aktivitet på Sympati. Vår verksamhetsledare har hållit träffar över Zoom och jag har förstått att det gått över förväntningarna, även om det inte är samma sak som att träffas fysiskt.

5. Hurdana förväntningar har du på föreningsåret 2021?

Det är klart att alla går och hoppas på att epidemiläget blir sådant att vi blir av med restriktionerna och kan börja träffas lite friare. Inte vet man ju om vi någonsin kommer att återgå till det gamla – antagligen får vi leva i ovisshet ett bra tag till.

Verksamheten och möjligheten att träffa människor är viktig för många, därför är det så ledsamt att den varit begränsad.

6. Vad är det bästa med föreningsverksamhet?

Innan jag gick med i Sympati hade jag aldrig engagerat mig i föreningsverksamhet. Jag tänkte att det inte är min grej. Därför var det så förvånande när det visade sig att det visst var min grej. Att få möta människor och växla tankar i ett litet sällskap är väldigt givande. Det känns att man både kan få och ge.

Det är på alla sätt värt att ge föreningsverksamheten en chans, man kan bara vinna.

Text och bild: Mikaela Remes

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 01/2021.

Back to top of page