fbpx

Med blicken på välfärdsåret 2022

| Uppdaterad
Mikaela Remes, FUNK.:s chefredaktör.

Vi kan redan skymta den – mållinjen för ytterligare ett år med pandemin i knutarna. De flesta av oss lär vara redo att säga hejdå åt 2021, som närmast kan karaktäriseras som en psykisk bergochdalbana. Först fick vi glimtar av hopp tack vare coronavaccin och uppluckrade samhällsrestriktioner, sedan kom nyheter om nya virusvarianter och hot om fler samhällsnedstängningar. Vi hade nästan vågat hoppas på att få slänga munskydden, men fick i stället gå till affären för att bunkra upp med fler paket. Medierna slutade rapportera om det dagliga antalet nya smittade i covid-19 för att övergå till realtidsuppföljning av patienter på landets intensivvårdsavdelningar. Om du känner dig utmattad är du garanterat inte den enda.

Förhoppningsvis ger julfirandet oss en välförtjänt liten timeout mitt bland all osäkerhet. Jag hoppas att du hinner krypa ner under en filt med en mugg glögg och ta dig an det extratjocka julnumret av FUNK. I årets sista tidning gör vi en djupdykning i relationer.

Medan hela världen under de senaste åren fått uppleva hinder för sitt sociala umgänge har folk med funktionsnedsättning en mycket längre historia av att få kämpa för sina relationer. Exkluderande omgivningar har helt konkret stått i vägen för att träffa nya människor, medan avhumanisering och diskriminering lett till marginalisering och självtvivel.

Därför gäller det att fortsätta påminna om att alla ska ha förutsättningar att möta människor och hitta ett socialt sammanhang – att då pandemin en dag är över ska en folkgrupp inte förbli isolerad. Här kommer också hälsan in: en person som får leva utan smärta och som förses med den service och det stöd hen behöver orkar förmodligen bättre hålla kontakt med omvärlden och vara öppen för nya bekantskaper. Då ökar också sannolikheten för att till exempel hitta vänner eller en partner och bilda familj.

Ett konkret sätt att främja den kollektiva hälsan är att läsa på och rösta i det annalkande välfärdsområdesvalet den 23 januari. Valet är visserligen varken enkelt att förklara eller lätt att göra intressant för den oinsatta, men re­sultatet påverkar alla oss som någonsin kan tänkas behöva vård eller hjälp av räddningstjänsten. På sidan 34 kan du läsa om politikernas olika uppfattningar om hur fungerande systemet kommer att bli. Alla torde ändå vara överens om att det inte lönar sig att bli liggandes på soffan på valdagen, utan ge sin röst till en kandidat som man tror kunde göra bra prioriteringar i välfärdsområdesfullmäktige.

Jag tackar för sällskapet i år och önskar dig en avkopplande jul – vi återkommer i februari 2022!

Mikaela Remes, chefredaktör

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 04/2021.

Back to top of page